Vrijheid om te doen wat ik graag wil doen, zonder mij af te vragen of ik het wel kan. Of dat ik wel een goede dag heb. Een wandeling van Kijkduin naar Wassenaar en bovendien door de duinen en over het strand, het was enkele jaren geleden ondenkbaar. Tot ik aanraking kwam met een techniek om zonder verhalen te vertellen van mijn klachten af te komen. Nu kan ik weer een dag lopen, kan ik lopen zonder bang te zijn dat ik mijn voet op een oneffen stuk zet en er een week last van heb. Deze foto is in de duinen van Wassenaar genomen, ik loop zonder problemen met de anderen mee naar een uitkijkpunt.

 

Vrijheid om te doen wat ik leuk vind

 

Het was erg beperkend en onzeker in de jaren nadat ik was aangereden door een auto die de binnenbocht nam.
Een wandeling maken, met anderen nog wel, echt geen goed plan. Ik wist immers pas als we op weg zouden gaan of ik het zou kunnen volhouden. Bovendien was mijn tempo erg laag. En omdat ik op moest letten of ik niet ergens op zou stappen, keek ik naar de grond. Soms moest ik nadenken hoe je een stap zet, dan was een praatje maken er ook niet bij.
Ook andere activiteiten als sporten, in de tuin werken of het huishouden doen, werden op deze manier beperkt.

Tegelijkertijd ontwikkelde ik steeds meer lichamelijke klachten. Slikte ik steeds meer medicijnen, had ik ongeveer jaarlijks wel een antibioticakuur.
Tot het moment dat ik aan de slag ging met de onderliggende oorzaken van mijn problemen. Toen namen mijn klachten steeds verder af, waarna ik zelfs mijn medicijnen kon afbouwen. Eerst voorzichtig voor een gevoelige huid, minder smeren. Dat ging goed, toen voor andere hinderlijke klachten als een verstopte neus. Ook dat ging goed, dus bij een volgende controle voor de hoge bloeddruk met mijn huisarts hierover gesproken. Want dat die veel te hoog was, had ik nooit opgemerkt. Daarom wilde ik die niet zonder overleg verminderen. Doordat ik vertelde wat ik al minder of niet gebruikte, ging hij mee in mijn voorstel om ook deze medicijnen af te bouwen.
En zo ben ik in een half jaar tijd van alle medicijnen afgekomen. Dat was binnen een jaar nadat ik met mijzelf aan de slag was gegaan.

 

De werkelijke oorzaak van mijn klachten

 

De echte reden van de toename van mijn klachten was dat ik als kind altijd had gehoord dat ik niet mocht huilen. Ik moest decorum bewaren. Of ik mocht niet laten zien dat ik ergens boos over was. En ik moest doorgaan wat er ook gebeurde.

Tja, niet zo gek dat ik bij grote dingen ook mijn mond hield, niet wist hoe ik om moest gaan met mijn emoties. En dat 50 jaar lang niet uiten, alleen maar inslikken had zijn weerslag op mijn lichaam. Het zond steeds meer signalen uit die ik negeerde. Zelfs na een burn-out en een aantal jaren later links en rechts tenniselleboog en golfersarm.

 

Mijn vrijheid teruggekregen

 

Ik kreeg mijn vrijheid terug nadat ik mijn werk kwijtraakte. Toen wilde iemand mij wel helpen met het zoeken van een nieuwe functie, maar er zaten te veel dingen uit mijn verleden dwars. Daarom kreeg ik het advies eerst eens naar haar collega te gaan. Ik was heel sceptisch, want ondanks jaren psychotherapie waren mijn klachten toegenomen. Ik kon mij wel iets beter ontspannen, maar verder was er niet echt iets veranderd.

Al na de eerste keer merkte ik verschil. Ik kon vrijer door mijn neus ademen en wat beter lopen. En terwijl ik steeds meer dingen ging opruimen, kon ik steeds meer. Zo kreeg ik niet alleen mijn vrijheid terug, ik kreeg ook meer plezier in mijn leven.

We gingen met van alles aan de slag en ik deed trouw mijn huiswerk. Want alleen zo kon ik het effect versterken. Ik kreeg zinnen mee rond het thema dat we behandeld hadden.
Dat was over van alles en nog wat: gepest zijn als kind, de scheiding van mij en mijn ouders, het overlijden van mijn vader, de aanrijding. En telkens weer kijken wat ik voelde, welke emoties er op zaten. Dat ik niet mocht huilen bij het rouwcentrum na het overlijden van mijn vader. Dat ik na de aanrijding zo bang was niet meer te kunnen lopen.

 

Wil jij meer vrijheid?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

Heb jij het gevoel dat je niet gehoord wordt na je ongeluk? Ik herken dat en heb er meer blogs over geschreven.

Vind je het moeilijk om jezelf te accepteren hoe het nu is? Lees dan deze blogs.
Over het thema eigenliefde vind je hier de blogs.

Share This