Van jezelf houden. Doe jij dat altijd? Of ben jij iemand die soms op zichzelf loopt te schelden? Bijvoorbeeld omdat iets niet lukt. Of omdat jij vindt dat je iets stoms hebt gedaan?
Ik maak mijzelf er ook wel eens schuldig aan. Dan baal ik ergens van, vind ik dat ik beter had moeten opletten of eerst beter had moeten nadenken.
Tegenwoordig let ik er op dat ik dat niet doe. Als ik mijzelf er toch op betrap, draai ik het om wat ik net tegen mijzelf heb gezegd, vergeef ik mijzelf.
Woorden als “stommerd” of “oen” of “kluns” zijn niet de goede woorden om te gebruiken als jij jezelf liefde wilt geven.

 

Waar komt dit gedrag vandaan?

 

Wanneer en van wie hebben we geleerd hoe we met onszelf om gaan?
Dat is al heel vroeg begonnen. Toen je in de baarmoeder zat heb je veel van je moeder geleerd. Een ding was hoe zij reageerde op zaken die gebeurden. Was ze streng voor zichzelf? Schold ze zichzelf uit als er wat was? Of kon zij zichzelf vergeven?
Ook daarna, als kind, leer je van je moeder en andere familieleden hoe ze met zichzelf omgaan. Dat voorbeeld neem jij over. Want zo hoort het dan toch, denk je.
Later, als je naar school gaat, komen nog meer personen in je wereld. Allemaal laten zij zien hoe ze met hun emoties omgaan als er iets aan de hand is.

Over het algemeen wordt generatie na generatie hetzelfde beeld doorgegeven. Niet alleen dat je geen emoties mag tonen. Maar ook dat lief zijn voor jezelf niet oké is.
Als jij jezelf niet accepteert, kun jij ook niet onvoorwaardelijk van jezelf houden.

Er is slechts één persoon met wie jij je hele leven te maken hebt. En dat ben jijzelf en niemand anders. Iedereen die je tegenkomt, speelt voor langere of kortere tijd een rol in je leven. De een maakt meer indruk op je dan de ander. Van de een neem je meer over dan van de ander.

 

Van jezelf houden

 

Als je nu eens bedenkt dat je misschien wel 80 jaar wordt. Hoe zou je dan met iemand om willen gaan die de rest van je leven bij jou is? Of hoe zou jij willen dat de ander met jou omgaat?
Wil je elkaar over en weer dingen verwijten? Elkaar soms uitschelden?
Of wil je dat je elkaar liefde geeft? Dat je elkaar opbeurt bij moeilijke tijden?

Hoe zou het zijn als jij jezelf aandacht en liefde geeft?
Dus niet gaat schelden of mopperen op jezelf als er wat is. Maar juist zegt dat het de volgende keer beter gaat. Of dat je er niets aan kunt doen. Dat jij je best hebt gedaan en dat het niet erg is dat het niet is gelukt.
Ook deze emoties, hoe jij met jezelf omgaat of over jezelf denkt, sla je op in je lichaam. Op een liefdevolle en positieve manier over jezelf denken, heeft dan een positieve uitwerking op je gezondheid. Je werpt geen blokkades op in je energiesysteem. Alle energie kan vrij door je lichaam stromen.

 

Wil jij leren om van jezelf te houden?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

Vind je het moeilijk om jezelf te accepteren hoe het nu is? Lees dan deze blogs.
Over het thema eigenliefde vind je hier de blogs.

Hier vind je al mijn blogs over het thema emoties uiten na een ongeluk.
Of wil je algemene blogs lezen over het uiten van gevoelens?

Share This