Maar vijf minuten lopen, dat was op veel dagen alles wat lukte. Wat hier zo vervelend aan was, was dat ik het pas onderweg merkte. Om die reden sprak ik nooit meer met iemand anders af. Ik had zo onder druk gestaan door de teleurstelling die ik anderen bezorgde als ik een slechte dag had.

Deze foto is februari 2019 gemaakt tijdens een netwerkwandeling door de duinen van Kijkduin naar de haven van Scheveningen.
Dat is heel wat meer dan 5 minuten, zelfs meer dan 5 kilometer. Ongeveer halverwege zie je nu geen door pijn getekend gezicht meer.

 

Maar vijf minuten lopen

 

Ik besef dat voor een aantal mensen het een droom is om nog 5 minuten te kunnen lopen. Mensen die helemaal niet meer kunnen lopen door wat voor een reden dan ook.

Ik hoorde nadat ik was aangereden dat ik volledig zou herstellen. Fysiotherapie met die opmerking dat ik volledig hersteld was een tijdje nadat ik uit het gips was.
Alleen bleef ik een dikke voet houden. Had ik een kussentje nodig omdat ik anders niet op mijn buik in bed kon liggen. Er was een plek die snel verkrampte in mijn kuit.
Op een februari dag gleed ik met mijn voet weg en die was een week later nog dik en rood. Zo kwam ik na een aantal maanden weer bij de fysio terecht. Een andere werkwijze werd gekozen en er was een verdenking van dystrofie. Daarom werd ik verwezen naar een specialist. Die tot mijn geluk zei dat ik geen dystrofie had.

Met steunzolen had hij altijd goede resultaten bereikt, dat was ook voor mij de oplossing. En de bindweefselmassage bij de fysiotherapeut ging ook door.
Alles leuk een aardig, maar de behandelingen bij de fysio deden veel pijn en ik kon niet langer lopen. Ook de andere klachten bleven hetzelfde.
Bij een controle vond hij dat ik te gefixeerd was op mijn herstel. Mensen die krom van de pijn door reuma in een rolstoel zaten kwam lachend binnen en ik niet. Hij verwees mij naar een psycholoog en verder eindigde alle behandelingen.

 

Iets langer dan vijf minuten kunnen lopen

 

In een paar maanden tijd werd het nog slechter, ik kon al niets meer onder uit een kast pakken.
Toen zei iemand dat ik eens naar Papendal, naar een sportarts moest gaan. En deze arts deed een hele simpele test waaruit bleek dat mijn kuitspieren te kort waren. Zo konden ze hun pompfunctie niet doen en was mijn been dik.
Met oefeningen en een tip voor een goede fysiotherapeut in ons dorp ging ik weg.

Ik hoefde niet lang te wachten voor ik bij haar terecht kon. En ik ging elke avond trouw oefenen.
Het resultaat was dat ik op goede dagen wel tot een uur kon lopen. Maar er waren natuurlijk nog steeds slechte dagen. Dagen waarop ik maar vijf minuten kon lopen. Of dagen dat ik moest nadenken hoe ik mijn voet moest afwikkelen.
Wat wel heel erg fijn was, was dat ik niet meer de pijn had die van mijn voet naar mijn hoofd trok. Pijn waar ik misselijk van werd en die voor een waas in mijn hoofd zorgde.

Toch kwam dat wel onder druk te staan.
Nadat alles voor de verzekering was afgerond, kreeg ik een zweepslag. Precies op de plek waarvan ik altijd zei dat die na de aanrijding snel verkrampte.
Wat was ik bang dat ik nu wel dystrofie zou krijgen. Gelukkig kende ze mij inmiddels goed genoeg om daar op in te gaan. Ze stelde mij gerust dat ze er geen enkel spoor van zag.

 

Op naar afstanden lopen

 

En toen kwamen er nog meer ongemakken bij. Links en rechts tennis elleboog en golfersarm. Dan wordt het wel erg pittig, oefeningen voor de benen en armen.
Na elke blessure of ziek zijn, kwam ik net niet terug op het niveau van net ervoor.

Vanuit die situatie verloor ik mijn baan. Achteraf is dat mijn grote geluk geweest.
Ik leerde iemand kennen die naar de emotionele oorzaak keek van alle lichamelijke klachten. Ondanks jaren bij de psycholoog, had ik steeds meer klachten gekregen. Nu was het bij een ander in een jaar tijd alle klachten oplossen. Alleen door te kijken naar de emoties die ik in mijn lichaam had opgeslagen. Die heb ik kunnen oplossen en mijn lichamelijke klachten verdwenen hierdoor sneller dan ze kwamen.

Inmiddels sport ik weer voluit. In de tuin werken gaat zonder problemen. Een wandeling met een groep maken? Geen probleem, ik loop wel.

 

Wil jij ook beter kunnen lopen?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

Heb je last van pijn na het ongeluk? Lees dan hier hoe het mijn leven beïnvloed heeft.

Heb jij het gevoel dat je niet gehoord wordt na je ongeluk? Ik herken dat en heb er meer blogs over geschreven.

Share This