“Ik moet alles evengoed als voorheen doen.” Herken jij je hierin?
Is dat omdat jij een perfectionist bent en jij je niet wilt laten kennen?
Of komt dit doordat je omgeving niets aan jou kan zien en dus niet gelooft dat je sommige dingen niet meer zo kunt als voor je aanrijding? Dat je dan maar net doet alsof het wel gaat, terwijl je het letterlijk met pijn en moeite doet?

 

Alles even goed als voorheen doen

 

Dat slaat in mijn geval op een aanrijding. Maar ik hoor van mensen in mijn omgeving die kanker hebben gehad, dat zij soms ook bepaalde dingen niet meer op dezelfde wijze kunnen doen. Uiteraard kan dat ook na of door een andere ziekte het geval zijn.

Als je iemand bent die geleerd heeft om altijd maar door te gaan. En je bovendien ook nog een perfectionist bent. Als er dan niemand is die je afremt, zegt dat het niet meer op het zelfde niveau moet, maar een tandje minder ook oké is. Ja, dan ga je regelmatig, misschien wel te vaak, over je grenzen heen.

De gevolgen van over je grenzen heen gaan, merk je in de regel alleen zelf. Je kunt erna minder of je hebt meer pijn, bent vermoeider of misschien heb je een slecht humeur.
Soms merkt je omgeving het op, met name als je slechter aanspreekbaar bent. Maar over het algemeen hebben ze niet in de gaten wat er aan de hand is.

Een volgende keer doe je weer net alsof je alles evengoed als voorheen kunt. Want de vorige keer heb je het ook gedaan, ze hadden niet in de gaten dat het je zwaar viel. Dus kun je nu niet zeggen dat je het niet kunt, want wat zullen ze wel niet denken.

 

Je lichaam waarschuwt jou

 

Je lichaam is er niet echt blij mee dat je net doet alsof je alles nog kunt. Het geeft niet voor niets signalen als pijn af. Door pijnstillers te slikken, los je niets op, soms helpen die niet, is mijn ervaring.

Wat helpt dan wel? Dat is toch eens zeggen: “Ik kan dit niet.” Niet gemakkelijk, weet ik uit eigen ervaring, vooral als het iets was dat ik heel graag wil of heel leuk vind om te doen.
Als je zover bent, dan heb je geaccepteerd dat je niet meer alles kunt. En dat gaf mij al rust, minder spanning en daardoor minder pijn. Opvallend genoeg kon ik daardoor ook weer beter een aantal leuke dingen doen.

Maar dan is er nog de omgeving die moet weten dat je niet alles meer kunt, ook al wil jij wel. Dat kan nog het lastigste zijn, zeker als er aan de buitenkant niets zichtbaar is.
Sommige mensen geloven niet dat er iets is, noemen je een aansteller of aandachttrekker omdat je slachtoffer wilt blijven.

 

Wie alles evengoed als voorheen blijft doen, moet maar voelen

 

Dan toch maar doorgaan op de oude voet, steeds weer over je grenzen heen gaan. Want je wilt je niet laten kennen, als ze je niet geloven. En natuurlijk moet wat je doet van dezelfde kwaliteit zijn als ze van jou gewend zijn, daarvoor ben je de perfectionist.

En dan, ineens heb je nog een klacht erbij. Weet je waarom? Omdat je niet luistert naar je lichaam, doet alsof er niets aan de hand is.
Luister je nog niet, dan komt er een nog luidere waarschuwing. Ik had niet in de gaten dat het zo werkte, daar ben ik pas later achter gekomen.

Pas als je aan de slag gaat met het opruimen van het gevoel dat je hebt. Wat je diep van binnen voelt nu je dingen niet meer zo kunt doen als eerst, dan pas nemen je klachten af.
Het mooiste was dat ik al na de eerste keer meer kon, dat smaakte naar meer. En zo ben ik van alle opgebouwde klachten, met de bijbehorende medicijnen, af gekomen.
En de vele verkoudheden, mijn stem kwijt of hoofdpijn en de blessuregevoeligheid? Ik heb daar inmiddels geen last meer van. Pijnstillers heb ik daarom niet meer in huis, want op het moment dat ik dit schrijf, heb ik ze al ruim 4 jaar niet meer nodig gehad.

 

Wil jij weer alles evengoed als voorheen kunnen?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

Heb jij het gevoel dat je niet gehoord wordt na je ongeluk? Ik herken dat en heb er meer blogs over geschreven.

Vind je het moeilijk om jezelf te accepteren hoe het nu is? Lees dan deze blogs.
Over het thema eigenliefde vind je hier de blogs.

Share This