Ik ben bang voor de toekomst. Want ik zag een toekomst voor mij waarin ik mijn werk kwijtraakte. Daardoor raak ik mijn woning kwijt, dacht ik. En uiteindelijk heb ik zoveel klachten dat ik afhankelijk ben geworden van anderen.

Dat doemdenkbeeld heeft jarenlang mijn leven beheerst. Ik ben wel mijn werk kwijtgeraakt, maar door een fusie, niet omdat ik het niet meer kon.
Toen kreeg ik de mogelijkheid om aan mijzelf te werken. Hierdoor kan ik nu weer datgene wat ik lange tijd niet meer kon doen.

 

Ik ben niet meer bang voor de toekomst

 

Voor wie mij nog niet kent, even een korte situatieschets. In 2004 ben ik aangereden en het volledig herstel dat ze hadden toegezegd, bleef uit. Ik werd vaker ziek, was super gevoelig voor blessures. En ik had een heel traag herstelproces. En na elke tegenslag kwam ik net niet terug op het niveau van net ervoor. Deze neerwaartse spiraal duurde 12 jaar.

Ik dacht eerst dat mijn ontslag het begin van het einde was. Geen idee hoe ik in een nieuwe omgeving opgevangen zou worden. Of ik wel goed genoeg was, ook als ik een slechte dag had.
Maar het was juist een heel nieuw begin. Al in de eerste week ontmoette ik iemand die mij doorverwees naar een collega omdat ik te veel met mij meedroeg.

Ja, ik was best sceptisch, want terwijl ik bij een psycholoog was, had ik immers steeds meer klachten erbij gekregen.
Maar al na de eerste keer merkte ik verschil en na een paar keer begon mijn omgeving het ook te merken. Nog geen jaar later was ik klachtenvrij en van alle medicijnen af.
Hierdoor had ik meer zelfvertrouwen en voelde ik mij veel beter. En ik hoorde dat ik er niet meer zo somber, depressief uitzag en weer lachte.

 

De grote omslag

 

Hoe kwam het dat dit mogelijk was?
Dat kwam doordat ik geleerd had dat ik nooit mocht laten zien dat ik boos, verdrietig of bang was. Wat ik niet wist, was dat dit juist voor mijn klachten zorgde.
Ik ging aan de slag om alles wat ik niet had geuit op te lossen. Daarbij vertelde ik echt geen hele verhalen. Ik gaf antwoord op een vraag en na een of twee zinnen werd er gevraagd “Wat voel je?” en daarmee gingen we aan de slag. Net zo lang tot het vervelende gevoel verdwenen was.
Thuis ging ik verder op dat thema, hiervoor kreeg ik huiswerk mee. Zo leerde ik om mijzelf te helpen als er iets op mijn pad kwam.

Nu ik weer alles kan van voor mijn aanrijding, ben ik niet meer bang voor de toekomst.
Daarna ben ik mij meer in deze en andere technieken gaan verdiepen. De gevolgen van mijn veranderproces zijn zo ontzettend mooi, dat gun ik anderen ook.

 

Ga jij ook aan de slag met jouw angsten voor de toekomst?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

Voel jij je machteloos en moedeloos na een ongeluk? Lees alle blogs over dit onderwerp.

Wil jij alle blogs over het onderwerp depressief na een ongeluk lezen? Klik dan hier.
Heb jij last van somberheid, op de andere website heb ik algemene blogs over dit thema geschreven.

Share This