Ik accepteer wie ik ben, want ik ben goed zoals ik ben. Als dat voor de ander een probleem is, is dat zijn of haar probleem, niet mijn probleem.
Het is dan aan de ander om dat op te lossen, ik hoef mij niet aan te passen aan die ander.
Als de ander dat wel van jou eist, kan die kiezen: of uit je leven gaan of je accepteren. Jij moet immers je hele leven met jezelf leven, anderen blijven korter of langer bij je.

 

Ik accepteer wie ik ben, hoe ik ben, wat ik kan

 

Soms is dat niet zo gemakkelijk, bijvoorbeeld als een aantal vaste dingen wegvallen. Zoals na een ongeluk of iets anders dat ingrijpt op je leven.
Ook hier geldt dat wat voor jou ingrijpend is, voor een ander niet ingrijpend hoeft te zijn. Dat ligt er helemaal aan hoe iemand omgaat met dingen, iets wat gekleurd wordt door eerdere ervaringen.
Dus jij stelt je niet aan als je ergens boos of verdrietig om bent. De ander kan dat accepteren of verder gaan, jij hoeft er niet mee te stoppen. Dat is de belangrijke boodschap in deze foto die ik tegenkwam toen ik zocht naar emoties.

De tweede belangrijke boodschap is houden van jezelf. Dat is iets dat je doet als jij jezelf accepteert, ondanks dat je iets niet meer kunt of als je pijn hebt.
En dat is misschien wel moeilijk, je wilt immers geen pijn hebben en alles nog steeds doen wat je eerst deed.
Voor mij was het lang vechten tegen wat ik niet meer kon. Voor een deel omdat er was gezegd dat ik volledig zou herstellen en dat dit uitbleef. En voor een deel omdat ik mij aanpaste aan de verwachtingen van mijn omgeving en zo steeds over mijn grenzen heen ging.

 

Stoppen met vechten tegen mijzelf

 

Pas op het moment dat ik het vechten opgaf, maar mij erbij neerlegde als ik toch niet in de tuin kon werken, bijvoorbeeld, kreeg ik minder last. Ik stopte als het niet ging, had minder pijn, zat mijzelf minder in de weg de rest van de dag
Ik ben daar langzaamaan in gekomen, dat ik accepteer wie ik ben. Door gesprekken die ik had met een ander tijdens het oefenen bij de fysiotherapie. De onderlinge contacten waren ook belangrijk als er meerdere mensen aan het oefenen waren.

Hierdoor geloof ik in het belang van iemand die weet wat jij ongeveer meemaakt. Helemaal hetzelfde is het nooit, maar het helpt wel om je in te leven in de ander.
Dat is de reden dat ik als ervaringsdeskundige je op een andere manier kan helpen en ondersteunen dan iemand die niet direct bij een ongeluk betrokken is geweest.

Daarnaast heb ik zelf alles van de hele nasleep kunnen oplossen. Hierdoor kreeg ik al snel meer mogelijkheden. En snel is al na de eerste sessie, echt waar, wat een heerlijk gevoel. Dat stimuleerde mij ook om verder te gaan. Want het is niet altijd even gemakkelijk geweest om mee aan de slag te gaan. In 50 jaar kun je heel erg veel onverwerkte emoties opslaan in je lichaam. Door iets, bijvoorbeeld een ongeluk, wordt je gedwongen naar je lijf te luisteren. Doe je dat niet, dan komen er steeds sterkere signalen, net zo lang tot je er mee aan de slag gaat.

 

Zeg jij al “Ik accepteer wie ik ben?”

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

Heb je last van pijn na het ongeluk? Lees dan hier hoe het mijn leven beïnvloed heeft.

Vind je het moeilijk om jezelf te accepteren hoe het nu is? Lees dan deze blogs.
Over het thema eigenliefde vind je hier de blogs.

Hier vind je al mijn blogs over het thema emoties uiten na een ongeluk.
Of wil je algemene blogs lezen over het uiten van gevoelens?

Share This