Geniet van vandaag, de vertaling van de laatste zin op dit bord dat ik een keer zag staan op de boulevard in Zandvoort.

Remember yesterday
Dream about tomorrow
Love today

De herinneringen aan gisteren kunnen je pijn doen. Door de scherpe kantjes van herinneringen af te halen, sta je neutraal tegenover herinneringen.
Maar kijk niet naar andere dagen, geniet van het nu.

 

Genieten van vandaag lukt niet met pijn

 

Soms is dat genieten gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je de hele dag pijn hebt en je daardoor niet de dingen meer kunt doen die je vroeger deed.
Ben kan je blind maken voor de mooie dingen om je heen. Bijvoorbeeld de vogels irriteren in plaats van dat ze je kalmeren of opvrolijken.
Of als je mensen ziet die iets doen dat jij erg leuk vond, maar dat je nu niet meer kunt doen nadat je bent aangereden. Dat je dan een gevoel van jaloezie krijgt.

Ik heb jaren in een spiraal omlaag gezeten. Na elke ziekte of blessure kwam ik net niet terug op het niveau van kort ervoor met sporten. Tegelijkertijd kreeg ik steeds meer medicijnen en gevoelige plekken in mijn lichaam. Als ik maar even iets te veel deed, protesteerden er spieren en gewrichten voor meerdere dagen of soms zelfs weken.
Genieten van de wereld om mij heen was er niet bij, want ik voelde mij niet vrij. Ik voelde mij vaak somber en alleen.

 

Ik geniet weer van vandaag

 

Dat ik nu wel weer kan genieten van wat een dag brengt, komt omdat ik de spiraal heb omgebogen. Het is zelfs zo dat ik voor mijn gevoel nu zelfs meer kan dan voordat ik werd aangereden. En als ik heel eerlijk ben, is dat niet alleen mijn gevoel, ik kan meer. Bij vlagen kon ik last hebben van een peesschede ontsteking in mijn pols. Als ik verkouden was, mocht ik niet in ruimtes komen waar gassen in de lucht hingen. Dat is nu beide verleden tijd, net als het slikken van medicijnen.

Mensen die mij een tijd niet hebben gezien, zijn vaak verrast door wat ik weer kan en mijn gewicht. Want de tweede stap was alle medicijnenresten uit mijn lichaam verwijderen en daar kwam ook een ander eetpatroon bij. Dat had tot gevolg dat ik ook nog eens flink ben afgevallen.
De eerste stap was om aan de slag te gaan met alles wat ik in 50 jaar tijd aan emotionele bagage had verzameld. Dat was een flinke rugzak vol: scheiding van mijn ouders en mijzelf, mij aanpassen aan wat er van mij verwacht werd. Verder geen nee mogen zeggen, niet mogen laten zien dat ik ergens boos over was of niet huilen.

Was het een makkelijke weg? Nee, dat niet.
Was het de moeite waard? Absoluut wel.
Wat was de beloning? Al na de eerste sessie merkte ik verschil, dat viel mijn omgeving na een paar weken ook op. Ik kon na de eerste keer al vrijer door mijn neus ademhalen, een paar weken later ging het sporten ook beter. En door de complimentjes uit mijn omgeving, was er nog een tweede stimulans om door te gaan.

 

Geniet jij van vandaag?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

Wil jij alle blogs over het onderwerp depressief na een ongeluk lezen? Klik dan hier.
Heb jij last van somberheid, op de andere website heb ik algemene blogs over dit thema geschreven.

Vind je het moeilijk om jezelf te accepteren hoe het nu is? Lees dan deze blogs.
Over het thema eigenliefde vind je hier de blogs.

Share This