Geen ontspanning uit hobby’s halen zoals je deed voor je aangereden werd? Is dat herkenbaar voor jou?

Voor mij was dat vooral het zwemmen, en dan met name aqua-joggen en zwemles geven. Dat laatste deed ik al vanaf mijn zestiende, ik deed veel meer dan alleen lesgeven. En dat kostte mij steeds meer energie, zodat ik er op het laatst geen ontspanning meer uit haalde. Het aqua-joggen was nog wel leuk, met een gezellige groep. Maar als jongste overal de meeste moeite mee hebben, was niet leuk.

 

Geen ontspanning uit hobby’s halen was deprimerend

 

 

Mijn sportgroep was heel begripvol. Na elke ziekte of blessure moedigden ze mij aan, kreeg ik complimenten als ik het weer wat langer vol kon houden.
Maar ik voelde mij als verantwoordelijke op het zwembad na 30 jaar niet meer blij. Ik haalde er geen energie meer uit, het kostte alleen maar energie. Met pijn in mijn hart heb ik toen besloten om niet meer wekelijks naar het zwembad te gaan.

Ook andere hobby’s gingen niet zoals ik dat eerst deed. En dat zorgde ervoor dat ik mij niet meer kon ontspannen. Ik kan beter zeggen dat het toch proberen mij juist meer energie kostte. Daarnaast werd ik er ook somber van, want was dit de rest van mijn leven? Als veertiger had ik daar wel een andere voorstelling van.
Vooral omdat mij altijd was voorgehouden dat ik volledig zou herstellen. Maar zelfs in bed moest ik een kussentje bij mijn voet leggen, omdat ik anders niet goed kon liggen.

Mensen zagen mij zelden ontspannen lachen, vrolijk zijn, want zo voelde ik mij niet. Ik maakte mij zorgen over de toekomst, was bang dat ik nog minder zou kunnen.

 

Nu haal ik weer ontspanning uit mijn hobby’s

 

Ik ben niet naar een wonderdokter gegaan. Het oefenen heb ik jaren gedaan, vrijwel dagelijks, om zoveel mogelijk te kunnen blijven doen.
Ik had mij er uiteindelijk min of meer bij neergelegd dat ik telkens wat meer moest inleveren. Want ik had wel gemerkt dat verzet en balen juist averechts werkte.

Er is iemand op mijn pad gekomen die mij hielp om alle emoties die ik niet had mogen uiten op te lossen.
Weer vrijwel dagelijks bezig met het huiswerk. Maar dit keer was er vanaf het begin een verbetering merkbaar. Dus dat smaakte naar meer, ik wilde alles er uit halen wat er in zat.

Dat was best veel, ik kan niet alleen alles weer. Ik ben zelfs van mijn medicijnen af gekomen.
Daarna met hulp van een natuurgeneeskundige heb ik alle oude medicijnresten uit mijn lichaam verwijderd. Bijkomend voordeel was dat ik van overgewicht naar een goed gewicht voor mijn lengte ben gegaan. Mijn eetpatroon is heel anders geworden.

Ik lach weer, voel mij fit en kan alles weer doen waar ik zin in heb.

 

Wil jij ook weer ontspanning uit je hobby’s halen?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

Wil jij alle blogs over het onderwerp depressief na een ongeluk lezen? Klik dan hier.
Heb jij last van somberheid, op de andere website heb ik algemene blogs over dit thema geschreven.

Share This