Eindelijk luistert er iemand naar mijn verhaal, een ervaringsblog over hoe je maar alles inslikt, want er is toch niemand echt mijn verhaal serieus neemt.
Voor ik uitgesproken was, kreeg ik al advies dat ik moest opvolgen. Maar ik wilde mijn verhaal kwijt, een troostende arm om mij heen. En zelf kunnen beslissen of ik wel of niet iets met het advies wilde doen.

 

Eindelijk luistert er iemand naar wat ik opmerk

 

Mijn problemen en zorgen delen nadat ik was aangereden, dat had mijn naaste omgeving mij al snel afgeleerd.
De een die gaf op mijn eerste opmerking nog een antwoord. Een tweede opmerking was een heel kort antwoord en een derde opmerking werd niet meer beantwoord.
De andere gaf al voor ik uitgesproken was ongevraagd een bindend en dwingend advies, dat ik dus echt helemaal moest opvolgen.

Mensen die wat verder weg staan dan. Niet iets wat ik direct deed doordat ik als kind vaak was buitengesloten.
Mijn collega’s, daar wilde ik niet mijn diepste gevoelens mee delen. Ze zagen toch wel dat ik dingen die ik voor ik aangereden was niet meer kon. Dat er een krukje onder mijn bureau stond, zodat ik met mijn voet omhoog kon zitten.
In de sportgroep zagen ze dat ik telkens weer meer moeite moest doen om na een blessure of ziekte weer terug te komen. Gelukkig werd er wel positief gereageerd als ik wel iets weer kon.

Ook bij artsen, fysiotherapie, kwam mijn boodschap niet over.
Totdat bleek dat een deel van mijn klachten terug te voeren was op te korte kuitspieren. Toen ik bij de fysiotherapeut kwam die hij had aanbevolen, kon ik mijn verhaal kwijt.
Zij nam de tijd en luisterde naar wat er in anderhalf jaar tijd was gebeurd. Mijn eerste afspraak liep enorm uit, ik werd niet afgekapt.
Ook daarna was haar uitgangspunt een waar ik veel hulp aan had. Haar standpunt is dat de patiënt moet aangeven wat die voelt en opmerkt, want zij kan dat niet voelen. Aan de hand daarvan geeft ze advies, maar pas nadat ze gecontroleerd heeft of ze het goed begrepen heeft. En dan kun je zelf weten of je er wat mee doet of niet.

 

De invloed van iemand die eindelijk luistert

 

Dat ik nu een fysiotherapeut trof die mij serieus nam, was een verademing. En dat kwam ook door haar opvatting dat je lichaam en geest niet los kunt koppelen van elkaar.
Met andere woorden, als jij veel lichamelijke klachten hebt, dan heeft dat invloed op hoe jij je psychisch voelt. En hoe jij je psychisch voelt, is weer van invloed op hoe het lichamelijk met jou gaat.
Voel je de wisselwerking en de spiraal omlaag die dan kan ontstaan?

Na een zweepslag in mijn been dat klem gezeten had tijdens de aanrijding, heeft zij mij enorm geholpen.
In de eerst plaats door aandacht te schenken aan mijn onuitgesproken angst. Voor ik bij haar kwam, was er een tijdje gedacht aan dystrofie. Dat was toen niet het geval, maar ik was bang dat dit na een nieuwe blessure op dezelfde plek wel kon.
En in de tweede plaats dat ze mij mee liet kijken hoe nu kinderen door de fysiotherapie behandeld worden. Als kind had ik daar slechte ervaringen mee gehad. Hierna kon ik dat boek dichtklappen.

 

De gevolgen als er niemand luistert

 

Toen er niemand naar mij luisterde, kreeg ik steeds meer klachten. Ik hield op den duur ook mijn mond, ik slikte alles wat ik voelde in. En ik had de pech dat niemand in mijn omgeving door had wat er echt in mij omging en het gesprek aanging.

Ondanks de vooruitgang bij deze fysiotherapeut, kreeg ik steeds meer klachten. Ik had mij nu nog meer gehouden aan iets dat ik mijn hele leven geleerd had en moest doen, namelijk al mijn emoties voor mijzelf houden.
Tot het moment dat ik iemand ontmoette die mij haar collega adviseerde om eerst eens wat bagage te lozen. Ik was sceptisch, want terwijl ik bij een psycholoog liep, had ik steeds meer klachten gekregen.
Nu ging er een heel nieuwe wereld voor mij open. Want al na de eerste keer merkte ik dat ik iets meer kon. Na een paar weken zag mijn omgeving dat ook. Ik kreeg steeds meer complimentjes over hoe ik er uit zag.

Wat was er veranderd? Ik ruimde alle ingeslikte emoties op. En daardoor verdwenen al mijn klachten, zelfs zo zeer dat ik ook met alle medicijnen kon stoppen.

 

Wie luistert er naar jou?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

Voel jij je machteloos en moedeloos na een ongeluk? Lees alle blogs over dit onderwerp.

Heb jij het gevoel dat je niet gehoord wordt na je ongeluk? Ik herken dat en heb er meer blogs over geschreven.

Share This