Goed luisteren is een kunst die niet iedereen even goed beheerst. Soms is dat niet zo erg, maar het kan wel vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als je daardoor niet de juiste hulp krijgt of dat je adviezen krijgt waar je niets mee kunt. Omdat ze niet praktisch uitvoerbaar zijn of omdat je ergens anders behoefte aan hebt. Zo kun je misschien alleen iets vertellen om het kwijt te raken, jij je wilt uiten en niet gelijk hulp wilt.

Vaak weten mensen niet goed wat ze moeten zeggen als jij niet het standaard goed zegt op een vraag hoe het met je gaat. Als je dan echt wat vertelt, heb ik gemerkt dat mensen dat niet verwachten en ook niet goed weten hoe ze er mee om moeten gaan.
De reden hiervoor is dat we niet geleerd hebben hoe je omgaat met gevoelens en emoties.

 

Goed luisteren is een kunst die je kunt leren

 

Sommige mensen kunnen van nature al goed luisteren naar anderen. Ik ben daar een van en ik oordeel niet over wat ik hoor.
Maar niet iedereen heeft dat geduld, we leven in een tijd dat alles snel moet.
Of iemand is er niet voor de volle 100% bij met zijn of haar gedachten, waardoor je informatie mist. Met als gevolg dat je een advies geeft dat niet helemaal past bij de persoon.
Soms denken mensen dat ze het begrepen hebben, maar controleren dat niet bij degene die het verteld heeft. Dan kleuren ze het verhaal met hun eigen ervaringen en ideeën en dat kan afwijken van de spreker.

Hoe kun je nu wel goed luisteren?

  • Neem de tijd, kijk niet op je horloge. En als het niet uitkomt, zeg dat gelijk en maak een afspraak wanneer jullie wel kunnen praten.
  • Zorg voor een open houding. De armen voor de borst is een gesloten houding en zo wek je de indruk dat je niet openstaat voor informatie.
  • Stel controle vragen of je goed begrepen hebt wat de ander jou gezegd heeft. Of geef een samenvatting om te checken dat je de boodschap juist hebt ontvangen.
  • Verplaats je in de ander, wat is voor de ander belangrijk? Want niet iedereen vindt dezelfde dingen belangrijk.
  • Vraag de ander waar die behoefte aan heeft: luisterend oor of een advies?
  • Als je een advies geeft, doe dat niet op een dwingende manier. Als iets niet goed voelt, kan de ander dat ook zeggen en niet opvolgen.

 

Ben jij op zoek naar iemand die wel luistert en jou helpt met je emoties?

 

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

Heb jij het gevoel dat je niet gehoord wordt na je ongeluk? Ik herken dat en heb er meer blogs over geschreven.

Hier vind je al mijn blogs over het thema emoties uiten na een ongeluk.
Of wil je algemene blogs lezen over het uiten van gevoelens?

Share This