Creatief in het gips, in mijn geval borduren. Want hele dagen tv kijken is niets, vond ik. En de computer stond boven, geen laptop of smartphone en ook geen Facebook. Het borduurwerk op de foto is toen heel ver gekomen, de grote vlakken vullen. De lijntjes om het tot leven te brengen, was te nauwkeurig werken. Daarvoor kon ik niet goed zitten ook, bovendien sliep ik slecht met zo’n blok aan mijn been.

 

Creatief in het gips, wat helpt

 

Wanneer je op een creatieve manier aan de slag gaat, dan zet jij je lichaam aan tot heling. Ik ging verder met mijn hobby borduren, want koken en bakken ging nu even niet. En zwemmen was er al helemaal niet bij, al deed ik nog wel wat verenigingswerk.
Mogelijk heb jij zelf al een creatieve hobby of misschien ontwikkel je er een. Meteen na het ongeluk als je in het gips zit of pas later als je niet meer je oude hobby’s kunt beoefenen door de restklachten.

Wat was nu wel een wel een handige manier geweest?
Ik was moe, omdat ik slecht sliep, dus ik had niet zo veel energie. Bovendien was ik bang voor de toekomst. En omdat ik veel alleen was, had ik volop tijd om te piekeren. Kortom, mijn energie niveau was laag.
Materiaal waar je dan goed mee kunt werken is materiaal waarbij je water gebruikt of dat van zichzelf al vloeibaar is. Denk dan aan ecoline of waterverf en dan op een nat vel papier werken.
Of je gebruikt een luchtig materiaal, zoals pastelkrijt of houtskool. Materiaal dat je ook met je vingers kunt uitsmeren.

 

Creatief na het ongeluk

 

Na een tijdje kwam ik in een spiraal omlaag terecht, waardoor ik somber was. Ik kon niet sporten zoals ik eerst deed, dus die uitlaadklep voldeed niet meer. Koken en bakken, dat ging nog wel. Omdat ik nog steeds niet goed kon zitten, was borduren ook niet zo fijn om te doen.
Ook in deze fase zijn de materialen als waterverf, ecoline, pastelkrijt en houtskool fijn om te gebruiken.

Daarnaast was er de frustratie dat het niet zo ging zoals ze voorspeld hadden. Ik was immers niet volledig hersteld als ik niet alles kon doen zoals voor de aanrijding. Bovendien werd er niet naar mij geluisterd, werd ik niet serieus genomen.
Die boosheid mag er dan best uit, alleen gebruik je dan andere materialen. Wanneer iemand zijn of haar energie kwijt moet, kun je beter voor zwaardere materialen kiezen. Dan kun je bijvoorbeeld ook aan klei denken en gaan boetseren. Wil je het bij tekenen houden, kies dan wasco of bijenwas blokjes.

In beide gevallen geldt: pas het papierformaat aan de ruimte die jij wilt gebruiken of nodig hebt en het materiaal.

 

Waarom creatief in het gips en erna?

 

Als je op een creatieve manier bezig bent, krijgt je onderbewustzijn de kans om met jou te communiceren. Daardoor wordt je lichaam aangezet tot heling.
Hierbij gaat het om het proces, niet het resultaat. Een boom hoeft niet exact er uit te zien als de boom voor je raam.

Wanneer je niet geleerd hebt dat jij je emoties mag uiten, slik je alles in. Dan kunnen op den duur allerlei blokkades ontstaan in je lichaam. Deze blokkades zorgen ervoor dat je lichamelijk klachten ontwikkelt. In eerste instantie zijn het klachten die ongemakkelijk zijn, maar als je er niets mee doet, dan kunnen er sterkere signalen afgegeven worden.

Ik heb zelf geleerd dat ik mijn emoties nooit mocht tonen. Ook na mijn aanrijding, slikte ik dus alles in. Daarna volgde een scheiding en daarover slikte ik weer alles in. En zo kwam ik in de spiraal omlaag terecht.
Totdat ik iemand ontmoette die met mij aan de slag ging om alle opgeslagen en onverwerkte emoties op te ruimen. Hierdoor kon ik weer volop sporten, kreeg ik die ontspanningsmogelijkheid weer terug.
Later leerde ik dat ik door creatief bezig te zijn ook mijzelf kon uiten. Dat ik dan tot rust kwam en er minder last van had. Zit er soms toch nog een restant om op te ruimen? Dan doe ik dat met een andere techniek.

Elk creatief werkstuk is een moment opname en zegt iets over hoe jij je nu voelt. Het zegt dus niets over het verleden of over de toekomst.

 

Wil jij aan de slag om alle emoties van je ongeluk te verwerken?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

Voel jij je machteloos en moedeloos na een ongeluk? Lees alle blogs over dit onderwerp.

Wil jij alle blogs over het onderwerp depressief na een ongeluk lezen? Klik dan hier.
Heb jij last van somberheid, op de andere website heb ik algemene blogs over dit thema geschreven.

Hier vind je al mijn blogs over het thema emoties uiten na een ongeluk.
Of wil je algemene blogs lezen over het uiten van gevoelens?

Share This