Anderen te vriend houden, soms doe je dat terwijl je over je eigen grenzen heen gaat. Dat gaat een tijdje goed, maar niet altijd.

De tekst op dit bord is:
Alle man van pas maken, en door iedereen bemind, zijn d’onmoogelijkste zaken die men ter wereld vindt.

Het raakte mij de eerste keer dat ik het zag. Want dat is wat ik nastreefde. Ik wilde dat anderen mij aardig vonden, dus ik deed wat er aan mij gevraagd werd, ook als het niet uitkwam.

 

Anderen te vriend houden, ongeacht de gevolgen voor jezelf

Veel mensen, ik maak mij daar ook schuldig aan, willen anderen te vriend houden. Dat doen ze door alles wat gevraagd wordt te doen, ook als het hun niet uitkomt. Bijvoorbeeld omdat je andere plannen hebt voor dat moment. Of omdat je het niet kunt om wat voor een reden.
Alleen vergeet je dan te kijken wat voor jou goed is. Wanneer je telkens over je grenzen heen gaat, ondermijn jij je gezondheid. Je zegt niet wat je wilt zeggen, namelijk “nee.” Ondertussen slik jij je ergernis in, dan kan je hierdoor allerlei blokkades in je lichaam opbouwen, waardoor je klachten kunt ontwikkelen. Niet direct, maar langzaamaan wordt dat steeds duidelijker.

Vooral als ik ergens over twijfelde, deed ik dat. Achteraf had ik er in de regel spijt van. Dan was het mij tegengevallen. Was het de inspanningen of geld niet waard.
Daarom nam ik mij steeds vaker voor om bij twijfel “nee” te zeggen in plaats van “ja.”
Het is een kwestie van vaak vallen en opstaan geweest. Het zal ook wel een valkuil van mij blijven, waar ik constant aandacht aan mag geven.

Waarom had ik dat patroon ontwikkeld? Vroeg ik mij opeens af.
Het antwoord was dat ik als kind veel gepest ben. Dus ik wilde graag geaccepteerd worden en niet buitengesloten of gepest worden omdat ik iets weiger.
Daarnaast was er mijn opvoeding, doen wat mij werd gezegd en op het moment dat ik iets diende te doen.

Nu ik zelfverzekerder ben, heb ik de neiging om mij constant aan te passen veel minder. Ik kijk steeds vaker eerst wat goed voelt voor mij.

 

Ga jij je grenzen beter bewaken?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

Voel jij je machteloos en moedeloos na een ongeluk? Lees alle blogs over dit onderwerp.

Vind je het moeilijk om jezelf te accepteren hoe het nu is? Lees dan deze blogs.
Over het thema eigenliefde vind je hier de blogs.

Hier vind je al mijn blogs over het thema emoties uiten na een ongeluk.
Of wil je algemene blogs lezen over het uiten van gevoelens?

Share This