Er zijn meer kanten, overal zitten voor- en nadelen aan. Denk daarbij eens aan de uitdrukking “Elk voordeel heeft een nadeel”
Liep jij jezelf vaak voorbij en nam je te veel hooi op je vork? Geniet je er nu van dat je het wat rustiger aan kunt doen, nadat je bent aangereden? Of baal je er juist van dat je het nu rustiger aan moet doen?

Ik baalde enorm dat ik fysiek niet meer alles kon doen wat ik eerst deed. Vooral sporten en huishouden en de tuin of een dagje weg.
Omdat ik een kantoorfunctie had, deed ik mijn werk zittend, dus dat kon ik gewoon doen. Maar ik moest wel vaak en veel met mijn voet omhoog zitten, dat was geen goede werkhouding en erg vermoeiend. Waar ik werkte, was het soms ook nodig om meer te lopen en staan. En dat lukte niet zo vanzelfsprekend, zeker als ik ergens voor moest knielen, dat lukte soms gewoon niet.

 

Er zijn meer kanten, soms wel 3 of meer

 

Deze foto die ik 2 september 2020 maakte, laat niet alleen de meeuw zien, maar ook nog 2 schaduwen. De ene kant is duidelijk zichtbaar, de andere is minder duidelijk.
Vaak denk je dat er twee kanten aan zitten, maar er kunnen nog meer zaken meespelen. Niet alles is direct en even duidelijk zichtbaar.

Soms geeft je lichaam jou een signaal dat je het rustiger aan mag doen, dat je te vaak te veel hooi op je vork neemt.
Misschien had je wel eerder wat gemerkt, maar er geen aandacht aan geschonken. Signalen als in het weekend bijtanken, zo moe ben je of ’s avonds niets meer waard zijn.
Dan kan het zomaar zijn dat je een hardere, pijnlijkere les krijgt om je gedrag te veranderen.

Dat was bij mij ook het geval. Ik wilde nog steeds alles kunnen doen wat ik eerst ook deed. En dat was net als een paar jaar eerder, toen ik met een burn-out thuis zat.
Ja, ik was er overheen gekomen, maar mijn manier van doen, was nog steeds hetzelfde. Mijn gedrag was niet veranderd, want ik had geen hulp gezocht en gehad.
Nu duurde het langer, veel langer zelfs, voor ik iemand ontmoette die anders keek. Ik leerde dat alle emoties die ik niet mocht uiten, had opgeslagen in mijn lichaam en die verantwoordelijk waren voor al mijn klachten.

 

Er zijn meerdere kanten om naar te kijken

 

Als je steeds op dezelfde voet doorgaat, kan je lichaam niets anders doen dan steeds luider en nadrukkelijker laten weten dat er wat aan de hand is.

Nu kreeg ik met steeds meer vage klachten te maken. Met elkaar zorgden die ervoor dat ik steeds minder plezier had in het leven.
Toen ik aan de slag ging met alles wat er onder lag, werd mijn leven anders. Ik kon weer wat ik voor de aanrijding kon. Maar ik ben ook dingen anders gaan doen.

Zo neem ik nu eerder rust. Ik denk niet meer eerst deze klus af, dan pas mag ik wat voor mijzelf doen. Nu luister ik naar mijn lichaam en neem soms eerst rust en doe iets een dag later.
Zo wilde ik bijvoorbeeld de avond voor ik wegging mijn tas gepakt hebben. Maar ik was een paar dagen te laat naar bed gegaan, ook door leuke dingen, dus het was beter om pas ’s morgens mijn tas te pakken.

Doordat ik zoveel klachten had, gebruikte ik diverse medicijnen. Die kon ik afbouwen, maar de resten zaten wel in mijn lichaam.
Daarom ik ben bij een natuurgeneeskundige geweest die mij geholpen heeft om dat op te ruimen. En daardoor heb ik nu een ander eetpatroon. Met als gevolg dat ik van overgewicht op een gezond gewicht ben uitgekomen.
Hierdoor voel ik mij veel fitter en kan ik meer.

En het blijft soms opletten dat ik niet in een valkuil stap. Want oude patronen verander je niet zomaar. Alleen ben ik mij nu veel meer bewust van wat ik doe en luister ik naar mijn lichaam. En dan kijk ik naar de verschillende kanten: eten, rust, stress, beweging.

 

Wanneer ga jij het negatieve oplossen?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

Heb jij het gevoel dat je niet gehoord wordt na je ongeluk? Ik herken dat en heb er meer blogs over geschreven.

Share This