Luister naar je lichaam. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want hoe doe je dat?
Het is zo gemakkelijk om als maar door te gaan, te doen wat er van je gevraagd wordt. Maar vroeg of laat eist je lichaam de aandacht. In het ene geval door een ernstige gebeurtenis, in een ander geval door steeds meer chronische klachten te ontwikkelen. Dat laatste was bij mij het geval.

 

Luister naar de lichaam, de boodschap is belangrijk

 

Ik heb altijd geleerd om door te gaan, ongeacht hoe ik mij voelde. Alleen als ik spugend van de migraine naast de wc zat, meldde ik mij ziek of als ik koorts had. Maar verder, ik deed gewoon alles wat er van mij werd verwacht.
De eerste waarschuwing kreeg ik in 2001, toen ik met werkgerelateerde problemen 3 maanden thuis zat. Ik kwam er bovenop, maar was toch regelmatig sneller moe, toch ging ik door.
Na mijn scheiding, enkele jaren nadat ik was aangereden, kreeg ik steeds meer vage klachten: last van de huid op een wang, bij de onderbenen wat anders. Dat ik elk jaar wel een paar keer een forse verkoudheid had, was ook gewoon, alleen als ik mijn stem kwijt was, bleef ik thuis.

Toen ik aan de slag ging met het verwerken van mijn emoties, verdwenen stuk voor stuk mijn klachten. Super om dat mee te maken, ik werd gelijk veel vrolijker.
Maar ja …., er was nog een oud patroon in mij dat steeds weer zei “doorgaan” en toch heb ik het niet zover laten komen dat ik ziek werd. Niet dat ik gelijk alles uit mijn handen liet vallen, maar ik nam wel gas terug.

Dat laatste doe ik steeds vaker. Ook nu ik mij had voorgenomen om te zorgen dat ik mijn binnen schilderwerk van het plafond klaar wilde hebben als de schilders bij ons het buitenwerk hadden gedaan.
Alleen is die planning door de war gegooid. Eerst omdat ik door de week wat had gedaan, naast een fysieke baan, wat ik pas later wilde doen. Daarna doordat ik in het weekend lekker niets heb gedaan, mijn lichaam vroeg om een pauze.

 

Wanneer ga jij naar je lichaam luisteren?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

Vind je het moeilijk om jezelf te accepteren hoe het nu is? Lees dan deze blogs.
Over het thema eigenliefde vind je hier de blogs.

Hier vind je al mijn blogs over het thema emoties uiten na een ongeluk.
Of wil je algemene blogs lezen over het uiten van gevoelens?

Share This