Donker in mijn hoofd, dat is tegenwoordig meestal niet het geval. Ik let er nu op hoe ik over mijzelf denk. En daarmee ook hoe ik over anderen denk.
In de loop van jaren ben ik zachter, liever geworden. Naar mijzelf en naar mijn omgeving.
Dat ging niet vanzelf, dat lukte pas nadat ik oude patronen had opgeruimd.

 

Het was soms erg donker in mijn hoofd

 

Hoe donker zul jij je misschien afvragen. En wat voor de een grijs is, is voor een ander pikzwart. Dat kan en mag, iedereen bekijkt alles vanuit de eigen ervaringen.

Ik heb vaak te horen gehad dat iemand zich niet kon voorstellen dat ik niet gelijk een vaste baan had na mijn studie. Net zoals mensen die genoemd werden. Een waar ik de rest van mijn leven zou zitten. Of anders toch van de ene baan in de andere baan zo rollen. Ik kreeg het gevoel dat er iets mis was met mij.
Of dat mensen zeggen “met jouw …., moet je toch…..” En kwestie van de beste stuurlui staan aan wal. Maar het donkere zaadje wordt wel gepland. Je gaat aan jezelf twijfelen, wat mankeert er aan mij dat …..?

Mijn omgeving, en ook jouw omgeving, heeft een bepaalt verwachtingspatroon. Over hoe dingen horen te lopen. Voor zichzelf, maar ook voor de mensen in hun omgeving.
Soms gaat het ook precies hoe je het in gedachten hebt, zodat je wensen en dromen uitkomen. Soms loopt het niet zoals je zou willen, heb je tegenslag.
Door die tegenslag kun jij je uit het veld laten slaan, het is een negatieve emotie. Afhankelijk van hoe je omgeving reageert, kun je dat nog negatiever ervaren. Als je dat dan niet uit of op een andere manier verwerkt, ontstaat een blokkade.

 

Zo maak je het donkerder in je hoofd

 

Dit zijn gedachtes die het donker kunnen maken in je hoofd:

 • Ik kan het niet.
 • Zij zeggen ook dat ik niet goed genoeg ben.
 • Ik verdien ook niet beter.
 • Dingen lukken mij nooit.
 • Ik ben stom / dom bezig.
 • Ik maak altijd fouten.

Allemaal negatieve emoties die je ziek kunnen maken. Ze blokkeren de energiebanen in je lichaam. Hoe vaker en meer je dit doet, hoe meer last je ervan kunt krijgen.
Daarnaast kun je ook jaloers worden op de mensen bij wie het wel lukt wat jij voor jezelf wenst. Nog een extra negatieve emotie. En die jaloezie hoor je na een poosje ook in je omgang met mensen.
Al met al weinig liefdevolle gedachtes over en voor jezelf. Of je ze nu hardop uitspreekt of alleen in je hoofd, dat maakt niet uit.

 

Zo maak je het lichter in je hoofd

 

Je kunt ervoor kiezen jezelf niet zo hard aan te pakken, maar liefdevoller met jezelf omgaan. Zorgen dat je geen blokkades opwerpt door negatieve emoties.

 • Ik kan dit wel.
 • De volgende keer gaat het beter.
 • Ik mag mij vergissen.
 • Het is niet erg.
 • Ik doe het de volgende keer anders.
 • Hier heb ik ….. van geleerd.

Benoem en benadruk het positieve van een ervaring. Soms is het moeilijk om dat zelf te zien. Vraag dan of iemand uit jouw omgeving je daarbij kan helpen.
Ik had ooit een collega die zei: “Wij maken geen fouten, wij vergissen ons alleen maar.” Toen vond ik dat hij het bagatelliseerde als er iets was misgegaan, maar inmiddels weet ik dat dit beter is voor je gezondheid.

 

Ombuigen van het donker in mijn hoofd, wil jij dat?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

Wil jij alle blogs over het onderwerp depressief na een ongeluk lezen? Klik dan hier.
Heb jij last van somberheid, op de andere website heb ik algemene blogs over dit thema geschreven.

Share This